Marathon edző Bob Larsen: a távolsági futók “szinte olyanok, mint egy versenyautó”

Miért kell versenyezni a fárasztó 26,2 mérföldes versenyen? A Guardian a Játékok előtt kérdezte Bob Larsen ünnepelt futó edzőjét, aki több mint 20 éve dolgozik az amerikai maratonsztár Meb Keflezighi-val. Keflezighi, egy 1987-ben az Egyesült Államokba érkező eritreai menekült versenyt a negyedik olimpiai maraton vasárnap. 41 éves korában ő volt a legrégebbi amerikai futó, aki valaha is az olimpiai csapatot csinálta volna. Keflezighi 2004-ben egy ezüstérmet nyert az athéni olimpián, és nyolc évvel később Londonban lett a negyedik. Több tucat bajnoki címet nyert, köztük a New York-i és a bostoni maratonokat (2009-ben és 2014-ben). Facebook Twitter Pinterest Edző Bob Larsen, igaz, Meb Keflezighi futóval.Fotó: Courtesy Mammoth Track Club

A Guardian Larsen edzővel beszélt arról, hogy az elit futók fizikailag és szellemileg megközelítik a maratont – és hogy az alkalmi futók hogyan tudják a legjobb versenyt futni. > Hallani lehet Larsen tanácsát a Guardian RioRun interaktív podcastjában, amely a hallgatókat egy virtuális audio turnéra vonzza Rio de Janeiróban az olimpiai maratonon. De a vasárnapi verseny előtt az alábbi interjúból kiemeltünk néhány kulcsfontosságú részt.

Az interjú hosszát és tisztaságát szerkesztette.

Bob Larsen: Az amerikai nem csinálta az olimpiai maratoni csapatot 40 éves korában, amit Meb a kísérletekben tett. Most 41 évesnek kell lennünk. Reálisnak kell lennünk, hogy nem tud egy bizonyos maratoni dolgot elvégezni, amikor fiatalabb volt.De a kitartása még mindig elég magas, és készen áll arra, hogy kezelje a hőt, amit jól csinál.

A korában volt tapasztalata, ezért a verseny nem fogja túláradni. És van egy jó biztonsági személyzete – magam és mások -, akik ott vannak. Készen állunk arra, hogy mindent megteszünk. Magának a versenynek is jó döntéseket kell tennie, mint ahogyan az általában az időjárás alapján, a többi fickó hullámzása alapján. Nyilvánvalóan szeretne látni Meb helyzetét, hogy egy másik érmet. Akár újra tudja csinálni? Remélem. Tudom, hogy megvan az akaraterő, tudom, hogy olyan kemény, mint bárki más, és augusztus 21-én kiderül. A kihívás az igazán meleg időjárás és meglehetősen magas páratartalom lesz.Ez a tél, de ha az aznapi szokásos időjárást követi Rio, akkor hagyományosan augusztus 21-én a magas 70-es években a Fahrenheit, a 75-85% -os páratartalom lesz.

Ez meleg a maratonért. Egy kicsit óvatosabbnak kell lenned, hogy milyen nehéz lesz a tempó, tudva, hogy meleg nap lesz. Ideális esetben egy kicsit 50F alatt lenne. Ha hűvösebb, kevesebb energiát használsz, de ez nem biztos, hogy Rio-ban van.

Ellenkező esetben ez a maraton Rio-ban viszonylag lapos. Van egy kis lejtés egy területen, de lényegében ez egy eléggé magas, egyenletes futás.Háromszor 10 000 m-es hurkot csinálsz, majd visszaindulsz az indulás / célvonalhoz. [Röviden: RioRun.]

Már sokszor végeztünk, többek között 2004-ben Athénban is, ami extrém hő volt, Meb pedig jobban, mint bármely másnál. Szóval ez ad neki néhány előnyt. Facebook Twitter Pinterest A Guardian’s RioRun interaktív podcast Megismerjük Rio de Janeiro-t, miközben nyomon követed az olimpiai maratoni útvonalat bárhonnan is. Menj toriorun.theguardian.com Fotó: Jan Diehm

Az elit futókkal mindig azt ajánlom, hogy a verseny elején majdnem úgy érzik, mintha csak egy könnyű, haverok a hétvégén.Nem pszichológus, hanem pszichológus, remélhetőleg az első 20 mérföldre, hogy ne használjanak extra energiát a folyamatokra, csak pihenjen. Most nyilvánvalóan, ha egy versenytárs nagyon keményen megy ki a kezdet vagy túlfeszültség – és egyre inkább ezt látjuk az elit versenyeken – akkor válaszolnunk kell és kitalálnunk kell, hogy vele megy-e, vagy maradjon vissza. Ezek a döntések döntő fontosságúak is.

A verseny legfontosabb része az utolsó 10.000m (6.2miles). Tehát nem akar túl sok energiát felvenni 20 mérföldre.Ha már 20-at kapsz, akkor még gyorsabb döntéseket kell hoznod arról, hogy mit fogsz csinálni a hullámzás vagy a túlfeszültségek lefedése, vagy hogy ön akar-e lendíteni a tempót magad, különösen, ha nem hiszed, hogy megvan a sebesség hogy eljussanak az emberek előtt, vagy legyőzzék őket a verseny végén. Tehát sok mindent bele. A taktika nagyon fontos.

Ha súlyos hibát követtél el és túl korán haladtunk túl, és túlmelegítenénk a testet, akkor elég nagy a főzés.Lehet, hogy nem lesz képes sokat tennie, vagy ott lesz a verseny végén.

Amit próbálsz csinálni, tegyél fel magad 10.000m-rel, ha úgy érzed van esélyed az érmén, hogy megadja magának a legjobb lehetőséget, hogy megkapja az egyiket a három érmet.

A rekreációs futó nem annyira foglalkozik elhelyezéssel, hogy jobban tudatában legyen, hogy legyengesse a leggyorsabb versenyt. Ennek egyik legjobb módja az, hogy az első öt mérföldet egy kicsit lassabban kezdjük el, mint amennyire azt hiszed, hogy átlagolhatod a versenyen. Mert az első öt mérföldeden hajlamosak vagyunk kicsit izgatottnak lenni, és túl gyorsak vagyunk, és nem vagy olyan hatékony, mint egy kicsit felmelegedve.Tehát ez az első öt mérföld, nagyon fontos, hogy visszatartsd.

Akkor középen megpróbálsz egy kicsit gyorsabban futni, mint az átlag üteme általában a verseny időtartama alatt .

És akkor az elmúlt öt mérföld, vagy az utolsó 10 000 m, reménykedsz, hogy a verseny első részét duplikálhatod. És ez egy hatékony módja annak, hogy futasson, amikor nem versenyezsz más emberek ellen.

Az elit sportolókkal nem rendelkezel ezekkel a döntésekkel. Mert ha maradsz az emberekkel, akkor a verseny bármikor megváltozhat, és készen kell állnia. Tehát nincs olyan beállítódoboz, amelyet egy sportoló megy a versenybe.Döntéseket kell tennie, ahogy fut.

Ideális esetben kicsit lassan menni, mint a szabadidős futó, a közepén futni, és reménykedni a legjobb az elmúlt néhány mérföldön. Vagy biztos, hogy az olimpiai játékok során szeretne egy érmet szerezni, és a legmagasabb sportolók mindent megpróbálnak csinálni. Az elit futó folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy mit csinál: mi a kettéosztás; ő a megfelelő ütemben jár; mások mit csinálnak körülötte; és koncentrálva a lépcsõ és a felsõ test mechanikájának tökéletesítésére, hogy olyan hatékony legyen, amennyire lehet.

A rekreációs versenyzõ megengedheti magának, hogy egy csomó különbözõ dologról gondolj – és ez elõny lehet, Maradjon olyan hosszú ideig, hogy tényleg ne kelljen gondolkodnia a mechanikáról.Csak nyugodt maradjon, győződjön meg róla, hogy a tempóban maradsz, amivel be kell tartanod. Egyébként csak élvezze a barátaival való kifutást, és még így is beszélgethet és ilyeneket tehet. Szerintem ez rendben van. De ez a különbség az alkalmi szint és az elit futó között: az elit futó szinte olyan, mint egy versenyautó megfigyelése, ahol folyamatosan figyelmet fordítunk arra, mi folyik itt és nagyon éberek vagytok és próbáltak maradni a dolgok tetején.

Meb egyik eszköze az, hogy még mindig egyértelműen gondolkodik a verseny végén. Az oxigén a lábadra és a szívére fog menni, hogy a test haladjon előre, így az emberek olyan pontig jutnak el, ahol nem akarnak gondolkodni, vagy nem hoznak igazi jó döntéseket sokszor.

Meb, még a verseny végén is, amikor nyomást gyakorol, még mindig jó döntéseket hoz.Ez tényleg elválasztja őt sok futótól. Megpróbálhatja magát keményen tartani, még akkor is, ha sok a fájdalom és kényelmetlenség a versenyen. Ő figyelemmel kíséri a többi embert, és arra törekszik, hogy a technikájuk nehezen lehessen belélegezni. Csak az utolsó 10 000 m-es gyengeségeit keresi. Amikor megnyerte a bostoni maratont a bombázást követő év során, ő maga előtt állt előtte…és a két kenyai nagyon jön neki gyors, és öt másodpercen belül elkésik a versenyen, az elmúlt néhány mérföldön, és Meb mindent elmélkedik, amit mindent meg kell tennie.Hogy a lépcső mechanikájának pontosnak kell lennie, nagyon óvatosnak kell lenni, hogyan helyezi a lábát, a térde gyorsan felbukkan és sarkon jön ki – azok a dolgok, amelyeket mindig dolgozik. Szinte minden nap fúr, így tényleg kifizetődött neki.

Még mindig nyugodtnak kell maradnia, és mindezekre emlékeztet. Aztán a két kenyai, akik bezárják őt, akiknek az utóbbi 10 000 méteren nagyon gyorsan kellett futniuk, hogy elkapják, most kicsit hanyagabbak, testük csavarodik, nem használják a karjaikat a térdek már nem jönnek fel.

És bizonyos értelemben ez volt a különbség, Meb a technikájának végrehajtása során a versenyen és különösen az elmúlt néhány mérföldön.Egy nagyon közeli versenyen képes volt elviselni őket. RioRun promo