Mi a Rio olimpiai öröksége?

Ahogy egy kora esti eső kezd önteni, egy négy peer család áthatol a Rio sötétített olimpiai parkjának kerítésén.Négy hónappal a játékok befejezése után kevés az élet jele.

Leonardo Pasta, 40, informatikus és családja brazil, de Stoke-on-Trentben él, így a játékok tapasztalata – mint a legtöbb ember, csak televízióra korlátozódott. – Azt hittem, nagyon jóak voltak – mondja Pasta, miközben a gyerekeit egy új busz gyorsforgalmi (BRT) vonalállomáshoz vezeti. „Mindig van a korrupció kérdése, de jó képet kapott.” A felesége, Danielle Santos, aki a sportfogadás bónuszok kiskereskedelemben dolgozik, egyetért. „Az összes aggódással, amivel korábban voltunk, az eredmény pozitívabb volt, mint amire számítottunk” – mondja.

A játékok előtti hangulat annyira borzasztó volt, hogy a brazilok elvárásai alacsonyak voltak; sok Rio-ban az olimpiai forgatókönyv még sötétebb.Az olimpia kezdetét megelőző hónapokban egy hatalmas graft átverés az állami olajfuvarozó cégnél, Petrobrason, több százezer embert hozott az utcára, hogy felszólítsa Brazília elnökének, Dilma Rousseff-nek. Bár nem közvetlenül vádolták, egy héttel a Játékok befejezése után elbocsátották a költségvetési törvények megsértése miatt. A párt után: Rio ébred egy olimpiai másnaposságra. Tovább

Rio állam állapította meg, hogy megtört, és megmentette R $ 2,9 milliárd (£ 700 millió) kormányzati segélyezéssel. Mindezek mellett a Zika járvány, a növekvő bűnözés és Brazília legrosszabb recessziója volt évtizedek óta.Nem csoda, hogy a brazilok azt remélték, hogy a dolgok nem fognak romlani ahhoz a ponthoz, hogy Rio a világ előtt szégyenkezzen.

Végül az olimpia sikeres volt – legalábbis a televízióban és itt Barra de Tijuca, egy előkelő nyugati Rio külváros, társasházak, bevásárlóközpontok és autópályák, sokan áldásként látták őket. A Barra olimpiai csomópontja egy új metróvonal és BRT útvonalak révén járt a város többi részéhez. „A közlekedés nagyon jól működik” – mondja Walfredo Heringer, 68-as években, mivel a biztonság az olimpiai parkkal ellentétes kapuban épül be, ahol él. „Ez javította az ingatlanpiacot.” More info

De a munkásosztályú brazilok, akik távolról, alacsonyabb jövedelmű területekről utaznak Barra-ba, azt mondják, hogy az olimpia kevés kézzelfogható előnyökkel járt.Vagner de Santana, 39, várva az olimpiai parkon kívüli autóbuszt, azt mondja, hogy éppen épp éppúgy dolgozik, mert nem fizetett fizetését két hónapig, annak ellenére, hogy az olimpiai szerződéseken dolgozott. Brazília krónikus munkanélküliségi szintje azt jelenti, hogy a munkavállalók félnek kilépni, kollégája, Fabio Lobo mondja. „Ezért kell elfogadnunk.”

Az olimpiai örökséget a korrupciós állítások is zavarják. Rio állam egykori kormányzója, Sérgio Cabral börtönben van, azzal vádolva, hogy nyolcéves szabálya alatt 217 millió dollárt tett ki közfoglalkoztatásra, beleértve a Rio Maracanã-stadion felújítását, ahol a megnyitó és záró ünnepségre került sor. Az érintett vállalatok a Petrobras botrányába is beágyazódnak. Facebook Twitter Pinterest A rendőrség a tüntetőkkel szemben Rio december 6-án.Fénykép: Mario Tama / Getty Images

A Cabral megtagadja a díjakat. Az állam kormánya azonban 17 milliárd dolláros éves hiányt mutat, amelyet utódja, Luiz de Souza követ, az olajadó-bevételek csökkenéséről. De Souza olyan megszorító intézkedéseket próbál bevezetni, amelyeket az állami alkalmazottak – beleértve a tűzoltókat, a rendőröket, a tanárokat és a börtönöket is – dühösen tiltakoztak.

December 6-án ezek a tiltakozások erőszakosak lettek, amikor a lázadó rendőrség gumi golyókat lőtt, könnygáz és ütős gránátok a tiltakozóknál, akik azzal fenyegetnek, hogy behatolnak az államegységbe. Rio városközpontja lázadó zónává alakult, mivel néhány tüntető kivágta a sziklákat és mások barikádokat égettek, egy üres irodaházat robbantottak meg, és egy kis ásót rakott.

„Soha nem láttam ilyet,” mondja David Sampaio , egy rendőr, aki részt vett a demonstrációban.A tisztek azt mondják, hogy az állam pénzügyi válsága késedelmes fizetésekhez és mindennek hiányához vezetett a WC-papírtól a lőszerig. Megnövekedett a favelasba telepített rendőrségi bázisok – alacsony jövedelmű, improvizált közösségek – a fegyveres kábítószer-bandák. És velük, mondjuk néhány favela lakosnak, így van rendőri visszaélésük.

„Teljes káosz. Háború van a rendőrség és a kábítószer-bandák között, ”mondja Eduardo Lima, egy PE tanár, aki a Fallet-ban él, egy favela Rio központjában. “Sajnos az árat fizetjük.”

Egy szomszédos favelában egy olasz turista meggyilkolása után öt internetes fogadóirodák embert öltek meg egy rendőrségi műveletben a Falletban november 9-én. A Fallet a Marina da Glória közelében helyezkedik el, ahol olimpiai vitorlásversenyeket tartottak, és a Santa Teresa, a turisták körében népszerű kerület.De nincsenek források a sportlétesítmények számára, amelyeket a Lima tart a gyermekek számára, akik bálványolják a brazil aranyérmeseket, mint például a judoka Rafaela Silva és a labdarúgó Neymar. – Azt mondták, hagyják el az örökséget. Egyáltalán nem hagytak örökséget ”- mondja. Facebook Twitter Pinterest Jonatan Silva és családja a Rio felújított kikötőjében. Fénykép: Dom Phillips a Guardian számára

Az új közlekedési kapcsolatokon kívül Rio egy másik konkrét örökséggel rendelkezik – egy felújított kikötőterület villamosjárattal, ahol a vízparti sétány az új holnapi múzeumhoz vezet. egy gyalogos tér. Ez a nagy, biztonságos közterület rendkívül népszerűnek bizonyult minden társadalmi osztályban.

Napos szombat délután Jonatan Silva és fiatal családja az új múzeum előtt fényképez.Azt mondják, hogy a biztonság, az egészségügy és az oktatás a városban minden bizonnyal bizonytalan, ami értékes olimpiai előnyöket mutatott. – Csak itt – mondta Silva. „A többit szar.”