Sunderland firar på Newcastle för all-weather spår debut

Det blir väldigt livligt på Newcastle på sommaren, för den historiska Northumberland Plate i slutet av juni och sedan Ladies Day den sista lördagen i juli, då minst 20 000 åskådare kommer att packa in i höljet. Tisdagens kort var dock sportspel på nätet annorlunda. Inte så upptagen, en hel del mindre sprudlande och ganska mer pedagogisk, som omkring 3 000 racegoare dykt upp för att få en glimt av framtiden på Gosforth Park.

Något gjorde ingen tvekan det så oroligt. Newcastles plattgräskurs var med allmänt samtycke en av de vackraste och finaste sträckorna av tävlingsbanor i landet.Det var också ett spår med lyckliga minnen för generationer av lokala racegåvor, och beslutet att ändra sin karaktär var ett som några, kanske många, skulle känna personligen.

“Jag var väldigt ledsen att se det gå, “Thomas Ramsbottom, en racegoer i Newcastle i 60 år, sa här på tisdag. “Men det finns ingen att komma runt, det var ingen här, det var väldigt tyst under veckan. Det hade gått ner för att de södra tränare inte skulle skicka hästar, det var samma hästar gång på gång.

“Jag tror att det kan gå bra, och vi ser snart nog, men jag gör inte vet inte om att köra Northumberland Plate här, inte Pitmen Derby.När den här sidan var full och den andra sidan var full också, det var Pitmen Derby.

“Catterick skulle ha varit platsen för det [all-weather], men Jag kommer fortfarande tillbaka hit om det inte finns några tävlingar på Catterick eller Sedgefield. “

Avlägsnandet av Newcastles gräs var så kontroversiellt att det höll ett online-framställande och flera veckor av rasande brev till Racing Post. Tränare lined upp för att ventilera sin ilska. “Jag har kört många hästar [i Newcastle] under årens lopp”, säger Luca Cumani, “men det kommer inte om det blir ännu ett väderlängdspår.”

På dag ett var Cumani sant till hans ord, men flera ledande Newmarket stall var bland dem som skickade totalt 100 hästar till mötet.Den första vinnaren vid den nya Newcastle var dock Tap The Honey, utbildad ungefär 60 miles bort i norra Yorkshire av Karl Burke, medan Mark Johnston, en av de hårdaste kritikerna av beslutet att ta upp gräset, också hade en vinnare med hans första löpare på spåret som turbin tog den mest värdefulla loppet på kortet, värt nästan £ 13.000 till vinnaren.Newcastle all-weather planer berömde men gräsmatta kommer att släppa lurar | Greg Wood Läs mer

Arton månader och en vinnare har gjort lite för att minska Johnstons ilska. “Det är precis som jag förväntade mig,” sa Johnston. “Jag tror inte att någon tvivlade på att med [före detta tränare] Michael Dickinson som gav [The] Tapeta [yta] och en layout så här skulle det vara ett fantastiskt väderspår. Frågan är om det motiverar att rivna det som var nästan ett betting sidor bonus gammalt monument.Det är ett brott, det borde inte tillåtas att riva ett gräspår så, för det tråkiga är att jag inte tror att vi någonsin kommer att se en annan turfspår så byggd igen.

Hur kan du bara gräva upp något sådant? Det bör skyddas som en Listad byggnad, eftersom det är oersättligt. “

Det går dock inte att gå tillbaka nu och som ett tävlingskort utspelat här på tisdag var det mycket att hålla omsättningen rullande i bettingbutikerna och online.

För att fånga uppmärksamheten hos punters måste racing vara konkurrenskraftig, oavsett om ytan under hästarnas hovar är grön eller brun.På dag ett åtminstone passerade Newcastle med skillnad, och för alla som är bekant med den korta inlämningen på Lingfield, till exempel, ger det långa hemmet direkt i Newcastle ett utökat, flytande drama när jockeys spelar sin hand i sin tur. Låten hävdar också att den enda väderlinjen är jämn i världen. BHA måste motsätta sig rivning av platt gräsmatta på Newcastle | Greg Wood Läs mer

Northumberlands Plate Day blir det stora testet för den nya kursens överklagande, men fältet för Pitmen Derby kommer att ligga kvar på 20, medan det också kommer bli en tröst för hästar som inte gör klippet.Det är också troligt att det är fullt.

De jockeys som kör på Newcastle på tisdag hade inget annat än beröm för den nya ytan, som förväntas bli lite död och långsam i sina tidiga veckor men Snabba upp över tiden när den sätter sig in. “Jag kunde inte fel på spåret alls,” säger Joey Haynes, ryttaren av Tap The Honey. “Det reste härligt och rättvist för oss alla.” David Williamson, Newcastles verkställande direktör, har andra långsiktiga planer, inklusive en möjlig scenarie av All-Weather Finals-mötet på Good Friday, hölls vid Lingfield sedan starten för tre år sedan.

“Det är en stor publik idag och människor har kommit ut för att se gryningen av en ny era,” sa Williamson. “Vi kommer fortfarande ha 20 löpare på plattan, och vi kommer fortfarande att få fulla fält.Vi ger ägare och tränare fler möjligheter att köra sina hästar och hålla dem på träning för vintern, jag tycker att det är en vinn-vinnare för alla och för brittisk tävling.

“Vi diskuterar om All-Weather Championships kommer hit, eller en del av det som kommer hit, och vi skulle göra ett jättebra jobb med det. “Williamson är i sin andra spell på Newcastle-banan, som har tillbringat två år i en ledande roll i stadens fotbollsklubb före dess nedläggning till mästerskapet 2009. Det är en punkt som inte skulle ha gått vilse på de flesta, om inte alla, av Sunderland-partiet i tältet. “Ja,” sade han med en svag flyg av avgång när de påminde om deras närvaro. “Som det händer, är jag bara på väg att säga hej till dem alla nu.”