Viktor Korchnoi gyászjelentés

Korchnoi Viktor, aki 85 éves korában halt meg, egy sakk nagymester volt, aki elvesztette a Szovjetuniót, majd kétszer megkérdőjelezte a Szovjetunió Anatolij Karpovot a világbajnoki címért. Első versengésük a Fülöp-szigeteken 1978-ban volt a legbizarrabb a bajnoki történelemben, keserűen küzdött a fórumon és a tábla felett. A szovjet média Korchnoi-nak az “ellenfél” vagy a “kihívó” helyett név szerint. Karpov megtagadta a hagyományos előtti kézfogást, Korchnoi tükörszemüveget viselt. Karpov csapata egy olyan hipnotizort tartalmazott, aki az első sorokban ül, és Korchnoit bámulja. A meditatív szekció két tagját egy gyilkossági óvadékra bízta.Hat nyertes játékot igényelt, Karpov 5-2-et vezetett, mielőtt Korchnoi 5-5-ig harcolt, csak Korchnoi számára, hogy elveszítse a döntő játékot. Korchnoi már 45 éves volt, amikor megszűnt, kora, amikor a legtöbb a sakkjátékosok jóval túl vannak a legjobban. Számomra felszabadító élmény volt, és amikor eredményei megegyeztek vagy meghaladták azt, amit szovjet állampolgárként elértek, nem csak a nagymesterek, hanem más értelmiségiek kiváltságát is ösztönözték. A későbbi években fenntartotta erejét, részben a kocogás, a kaviár és a jóga napi rutinszerűségének tulajdonították, és 75 éves volt a legidősebb játékos, aki valaha a világ első 100 helyezett.

Leningrádot, és hat évesen tanult az apjáról.Gyermekkorát a második világháború alakította ki, amelynek során apja és nagyanyja meghalt, és alultápláltsággal kórházba került. Ezek a veszteségek azt jelentették, hogy sakk-karrierje lassabban fejlődött, mint a csodálatos társa, Boris Spassky, akit evakuáltak. Először 1952-ben kvalifikálta a Szovjetunió bajnokságot és a világbajnoki címeket egy évtizeddel később. A probléma az volt, hogy Tigran Petrosian, Mikhail Tal és Spassky ellen küzdött, akik az 1950-es évek végén és a 60-as évek elején voltak csúcspontjukban. A legmagasabb színvonalon ítélve ellentmondásosnak bizonyult, az 1962-es jelöltek és az 1964-es zónák között.

De fokozatosan kibővítette a játékstílust, amely eredetileg agresszív ellentámadáson alapult. Ő volt egy önkritikus munkamániás.Az 1962-es stockholmi interzonalban, amikor megkértem, hogy mutassa meg a legérdekesebb játékát, ő választotta ki egyetlen eseményveszteségét, Bobby Fischernek. Maximalistává vált, 1965-ös versenyt nyert, 5,5 ponttal a mezőny előtt. 1970-ben négyszer nyerte meg a szovjet címet, és elérte a Spassky elleni 1968-as döntőjét.

Milyen változásokkal számolt Fischer a világbajnoki címet 1970-72-ben. Mielőtt Petrosian és Korchnoi találkozott az 1971-es elődöntőben, a sporthatóságok megkérdezték, melyiküknek volt a legjobb esélye az amerikai ellen, aki már megverte a Szovjetuniót Mark Taimanovot és a dán Bent Larsen 6-0-at. Korchnoi pesszimista volt, de Petrosian beszélt az esélyeiről. Karpov és mások később azt állították, hogy az eredmény, 1-0 Petrosian és a többi húzta, rendezték, bár Korchnoi tagadta ezt.Petrosian súlyos vereségre ment, majd Spassky elvesztette világbajnoki címét az amerikai Reykjavikban. Eközben az új csillag Karpov, majd csak 21 éves, gyorsan haladt előre. Karpov mögött hivatalos támogatás támadt, akinek Korchnoi korábbi baráti kapcsolata lehűlt. Facebook Twitter Pinterest Az 1974-es döntőjáték közül 21 fontos volt, mert azt mutatta, hogy Karpov hosszú versenyen hiányzott a kitartás, a Korchnoi Baguioban 1978-ban kihasznált gyengesége és Garry Kasparov 1984-85-es maratoni világbajnoki címsorában. Karpov utolsó lépése 12…Rb8? végzetes hiba volt, amikor Korchnoi 13 Nxh7-et játszott! ha Kxh7 14 Qh6 + Kg8 15 Qxg6 + Kh8 16 Qh5 +! Kg8 17 Be4! f5 18 Bd5 + és a White hamarosan társul. Karpov megpróbálta 13…Re8 14 Qh6 Ne5 15 Ng5 Bxg5 16 Bxg5 Qxg5 (ha a királyné visszavonul, a Bf6 párhoz vezet) 17 Qxg5 Bxd5 18 0-0!Bxc4 19 f4 és Karpov lemondott.

Az 1974-es Karpov v Korchnoi döntőjében valóban sikerült világbajnoki címet szerezni, mivel már egyértelmű volt, hogy Fischer, aki nem játszott egyetlen játékot Reykjavik óta, a koronája. A tisztviselők csúcsminőségű segítséget nyújtottak Karpovnak, Korchnoinak pedig improvizálniuk kellett. Karpov 3-0-at vezetett, a végére csúszott, de 19-re húzva 3-2-re állt.

Miután Karpov Fischer alapértelmezésével világbajnok lett, Korchnoi hibát vétett.Nem elsősorban politikai lépés volt: “A Szovjetunióból Petrosian és Karpov távolították el” – jegyezte meg -, de a Szovjetunióban a sakk nagy horderejű státusza azt jelentette, hogy a szovjet

A sport hatóságai először megpróbálták őt kizárni az 1977-78-as címvédőkből azzal az indokkal, hogy hontalan volt. Amikor ez meghiúsult, és Korchnoi legyőzte a Petrosianot a jelöltek negyeddöntőjében, a moszkvai hírek egyszerűen figyelmen kívül hagyják a győztes nevét. Korchnoi Karpov hivatalos kihívójává vált, és 1978-as világbajnoki mérkőzésüket Baguio-ban tartották a Fülöp-szigeteken. Korchnoi akkoriban Svájcban telepedett le, és kapcsolatba lépett egy másik szovjet száműzettel, Petra Leeuwerikel, akivel később feleségül vehetne.Ebben az időben az első felesége, Bella és Igor fia még mindig a Szovjetunióban volt, és megtagadta az engedélyt, hogy csatlakozzon hozzá, így Korchnoi nyitott levelet írt Leonid Brezsnyev elnöknek, aki részletesen felsorolta a helyzetet.

Az ellentétek, amelyek befolyásolják a játékot, amikor Korchnoi rosszul védte Karpov hirtelen megtagadta a meccs előtti kézfogást. A győzelemhez hat győzelemre tett szert, Karpov vezetett 4-1, majd 27 meccs után, 5-2. A kihívónak éppen időben az a fáradási tényező, amely az 1974-es évek vége felé Karpovot érintette, visszatért és az ellenfél fantáziadús játékával párosulva figyelemre méltó fordulatot eredményezett, mivel a Korchnoi három győzelmet aratott, és az 5- 5.De Karpov megnyerte a következő játékot, és a meccset 6-5. Korchnoi energiája és ambíciója, amelyet a közeli kisasszony ösztönöz Baguio-ban, felajánlotta neki a lendületet, hogy 1981-ben egy másik rivális elleni mérkőzést szerezzen. Az olaszországi Merano-i sorozat túl messzire mutatott mint Korchnoi, most 50 éves, és szemben álló ellenfél karrierjének csúcsán, elveszett 6-2, 10 felhívás. Egy évvel később Korchnoi családja végre csatlakozott hozzá nyugaton, bár ő és Bella elváltak hamarosan.

A következő világbajnoki ciklusban Korchnoi-nak találkoznia kell a növekvő csillaggal, Garry Kasparov-val Pasadenában , Kalifornia, 1983-ban. A Los Angeles-i olimpia következő évi bojkottjának előjátékában a szovjet hatóságok nem engedték meg, hogy Kasparov az Egyesült Államokba utazzon, és a Korchnoit alapul véve nyertesnek nyilvánították.A világnézet utána újragondolni kényszerült, és Korchnoi, aki úgy érezte, hogy a letelepedésről szóló Kasparov rokonsági szellemként elfogadta a lemondását és a londoni mérkőzést, ahol Kasparov kényelmesen megnyerte a versenyt. Ez volt a vége Korchnoi karrierjét a legmagasabb szinten tartotta, de a következő két évtizedben új korlátokat hozott létre az öregkor eléréséhez. A nemzetközi verseny egyik legtermékenyebb versenytársa volt, gyakran évente 15 vagy 20 versenyen versenytársak, több első díjat nyert, és általában a felső felében fejeződött be.

60 éves korában újra elérte a jelölteket negyeddöntők; 74-ben megnyerte a Quebec Openet; 75 éves korában megnyerte a spanyolországi Banyoles-t.Szovjet kortársaitól eltérően elkerülte a világbajnoki címet, ahol a minimális korhatár 60 volt; amikor 2006-ban megnyerte a labdát, megnyerte a veretlen 9/11-at. Korchnoi továbbra is magas színvonalon játszott a 80-as években. 2011-ben megverte Fabiano Caruana-t, aki a 2. számú világ lett. 2012-ben a Genf elleni meccsben volt a veteránok csapata legjobb gólszerzője; de szeptemberben súlyos csapást szenvedett.

Az általános hiedelem, hogy soha többé nem játszik újra, rossznak bizonyult. 2015 februárjában a zürichi bajnokság egy 2-2-es mérkőzést tartalmaz Korchnoi és Wolfgang Uhlmann német nagymester között, majd 79. Korchnoi, aki végül önkritikus volt, “nagyon gyenge” -ként írta le a játékot. 2015 decemberében, Zürichben is 2,5-1,5 volt Taimanov ellen, majd 89-ben.173 éves korában ez volt a legrégebbi összevont összeg a nagymesterek közötti mérkőzésen. Kasparov könyvei az egykori bajnokokról, Nagy elődömökről Korchnoi nagyobb hangsúlyt kapnak, mint bármelyik másik játékos, aki nem nyeri meg a címet, és ez valószínűleg bizonyítani fogja a történelem szilárd ítéletét. Harcos tulajdonságai, védelmi ellenállóképessége, endogame finomsága és pszichológiai képességei még az elit nagymesterek körében is kiemelkedtek. Személyes szinten Korchnoi lehet szúrós karakter, és közeli barátja volt köztük. Keményen dolgozott a táblán, és gyakran azt mondta, hogy jobban játszott, ha inkább ellenfélként, mint barátságos versenytársnak tekinthetné. Ez a megközelítés még az amatőrök elleni egyidejű kiállításokra is kiterjedt.1976-ban inspiráló egyidejű kiállítást nyújtott Londonban az angol juniorok krémje ellen. Mindegyik játékot úgy kezelte, mintha egy verseny találkozna, hét órát vett igénybe a kijelző kitöltése, legyőzte a jövő nagymestereit, és csak Nigel Shortre vesztett, aki később megkérdőjelezte a világbajnoki címet. Korchnoi túlélte a második felesége, Petra és fia, Igor.